•   +385 (0)35 361 947
  • info@arr-sintagma.hr

manifest javni pozivJavni poziv za prijavu manifestacija za dodjelu potpore organizatorima manifestacija iz nadležnosti Ministarstva poljoprivrede u 2017. godini objavljen je 2. studenog 2017. godine. Javni poziv temelji se na Programu potpora za organizaciju manifestacija u 2017. godini.

Ministarstvo poljoprivrede dodjeljivat će potpore s ciljem poticanja promocije domaćih proizvoda, povezivanja proizvođača i unapređenja poljoprivredne proizvodnje u skladu sa svjetskim dostignućima. Provedbom ove mjere, osim što se potiče očuvanje običaja, kulturne i prirodne baštine, potiče se uvođenje novih tehnologija i inovacija te diverzifikacija ruralnih ekonomskih aktivnosti, što ima utjecaj na ostanak mladih i obrazovanih stanovnika u ruralnim područjima te zapošljavanje.

Ukupna planirana novčana sredstva za navedenu potporu iznose 2,6 milijuna kuna.

Prihvatljivi korisnici mogu ostvariti pravo na potporu samo po jednoj manifestaciji godišnje, i to:

za znanstveno-stručne skupove: najviše do 40.000,00 kuna,
za gospodarske manifestacije: najviše do 100.000,00 kuna,
za lokalno-tradicijske manifestacije: najviše do 10.000,00 kuna.

Za manifestacije održane od 1. siječnja do 15. listopada 2017. godine potrebno je dostaviti Zahtjev za dodjelu potpore i pripadajuću dokumentaciju zaključno do 15. studenoga 2017. godine, a za manifestacije održane od 16. listopada do 31. prosinca 2017. godine potrebno je dostaviti Zahtjev za dodjelu potpore i pripadajuću dokumentaciju zaključno do 15. siječnja 2018. godine.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u ured konzultantske kuće SINTAGMA, na broj telefona 035/361-947 ili putem elektronske pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

vratisinecDana 25. listopada 2017. godine u nazočnosti načelnika Zdravka Mlinarića, zamjenice gradonačelnika Milene Granatir te predstavnika mjesnih odbora, gospodarstvenika, poljoprivrednika i udruga s područja Općine, u prostoru općinske vijećnice održan je prvi radni sastanak radnog tijela za izradu Strategije razvoja Općine Vratišinec za razdoblje do 2022.

Sastanak radnog tijela sazvan je s namjerom da predstavnici pojedinih sektora svojim stavovima, prijedlozima i sugestijama daju svoj prilog formiranju ovog strateškog dokumenta koji će do 2022. godine definirati glavne prioritete i pravce razvoja Općine Vratišinec.

Osim što sadašnji zakonski okvir određuje da svaka jedinica lokalne samouprave mora uvrstiti strateško planiranje u proces planiranja proračuna, donošenje Strategije razvoja Općine Vratišinec značajno je i s aspekta mogućnosti korištenja sredstava EU fondova za financiranje razvojnih projekata u programskom razdoblju od 2014.-2020.godine, s čime je usklađen i inicijalni vremenski horizont provedbe Strategije.
Na sastanku kojeg je vodila gospođa Senka Vranić - direktorica konzultantske kuće „Sintagma“ kojoj je povjerena cjelokupna izrada ovog dokumenta, sudionicima je predstavljen proces i način izrade Strategije, te značaj njihove uloge u cjelokupnom procesu. Polazeći od razvojnih potreba ali i mogućnosti svoje Općine, članovi radnog tijela definirali su početnu viziju, koja će biti polazište i odredište u procesu strateškog planiranja razvoja Općine.

Strategija razvoja nije samo dokument nego i proces, način mišljenja i djelovanja svih uključenih u razvoj Općine, stoga donošenje ovog dokumenta neće biti završetak jednog pothvata, nego tek prvi korak u zajedničkom naporu prema ostvarivanju željenih ciljeva.

koncanica 2Dana 18. listopada 2017. godine u općinskoj vijećnici Općine Končanica održan je 1. sastanak Radne skupine za izradu Strategije razvoja Općine Končanica za razdoblje do 2020. Cilj sastanka bio je definirati početnu viziju i glavne potencijale razvoja Općine Končanica, te informirati članove Radne skupine o svrsi i metodologiji izrade Strategije kao i o njihovoj ulozi u cjelokupnom procesu.

Ovim sastankom službeno je započela izrada Strategije - dokumenta koji na jednom mjestu analizira stanje razvoja i predlaže razvojne pravce za sve ključne sektore razvoja Općine sukladno metodologiji i praksi koja se koristi kod izrade strateških dokumenata u Europskoj uniji.
Premda sadašnji zakonski okvir određuje da svaka jedinica lokalne samouprave treba imati razvojnu strategiju, neophodno je da takvu Strategiju ima i Općina Končanica. Osim što je razvojna strategija preduvjet za financiranje razvojnih projekata iz fondova EU u programskom razdoblju 2014.-2020., ona je ponajprije ključno sredstvo u upravljanju lokalnim razvojem.

Sastanak je vodila gospođa Senka Vranić, direktorica „SINTAGME“, konzultantske tvtke s više od 13 godina iskustva u projektnom i strateškom planiranju, kojoj je povjerena cjelokupna izrada ovog strateškog dokumenta. Sastanku je nazočilo 18 članova radne skupine – predstavnika lokalne vlasti, te gospodarskog i društvenog sektora s područja Općine. Članovi radne skupine aktivno će sudjelovati u svim fazama izrade Strategije, od analize početnog stanja, definiranja razvojnih problema i potencijala Općine, do utvrđivanja razvojnih ciljeva, prioriteta i mjera nužnih za provedbu Strategije.

min reg razvojaMinistarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava za pružanje financijske pomoći jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pripremi i izradi projektne i tehničke dokumentacije za lokalne razvojne projekte, utemeljene na strateškim razvojnim dokumentima, a u cilju stvaranja zalihe kvalitetnih projekata i jačanja apsorpcijskih kapaciteta regionalne i lokalne razine za korištenje sredstava Europske unije.
Bespovratna sredstva mogu se ostvariti u sufinanciranju od 95% ukupno prihvatljivih troškova za projekte s područja I. skupine jedinica lokalne samouprave, 90% ukupno prihvatljivih troškova za projekte s područja II. skupine i 85% ukupno prihvatljivih troškova za projekte s područja III. skupine jedinica lokalne samouprave.

Prihvatljivi su projektni prijedlozi lokalnih razvojnih projekata koji obuhvaćaju ulaganja u:
• komunalnu infrastrukturu: nerazvrstane ceste, županijske ceste, nogostupi, klizišta, biciklističke staze, lokalne vodovodne i kanalizacijske mreže, toplovodi, male elektrane, infrastrukturni objekti u svrhu jačanja turističke ponude (šetnice, poučne staze, vidikovci, žičare),
• socijalnu infrastrukturu: objekti osnovnoškolskog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja, objekti predškolskog odgoja, učenički domovi, hospiciji, objekti zdravstvene namjene, domovi umirovljenika, kulturni centri, domovi kulture, vatrogasni domovi i ostali objekti javne namjene koji su na raspolaganju široj lokalnoj zajednici.

Osnovni preduvjeti prihvatljivosti projektnog prijedloga su usklađenost s propisanom važećom prostorno - planskom dokumentacijom područja na kojem se traži sufinanciranje i u cijelosti riješeni imovinsko-pravni odnosi.
Najviši iznos sredstava koji se može dodijeliti po podnositelju iznosi: 1.000.000,00 kuna s PDV-om ukoliko je podnositelj jedinica lokalne samouprave. Neovisno o korisniku i području provedbe projekta vrijednost zahtjeva za dodjelu sredstava po pojedinačnom projektu ne smije biti manja od 100.000,00 kuna.
Rok za podnošenje zahtjeva je 31. listopada 2017.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti u ured konzultantske kuće SINTAGMA, na broj telefona 035/361-947 ili putem elektronske pošte na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

 

Cilj našeg djelovanja je razvoj gospodarstva, što ostvarujemo kroz programsko i projektno planiranje, strateško planiranje, investicijsko planiranje, edukaciju te marketing i promociju. U realizaciji tog cilja usko surađujemo s jedinicama lokalne samouprave, javnim ustanovama i institucijama, privatnim sektorom i gospodarstvenicima te neprofitnim sektorom.

Reference

Kontakt

Pročitajte više o našim obavijestima o privatnosti. www.arr-sintagma.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Saznajte više